Κείμενα Συλλόγου

1. ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
 2. Η ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
 3. ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν...
Αν η κοινή εργασιακή πορεία μπορεί να μετασχηματιστεί και σε κοινή συνδικαλιστική δράση...
Αν τα κοινά προβλήματα μπορούν να έχουν και κοινές προτάσεις για λύση...
Τότε,
Μπορούμε να συναντηθούμε ξανά σε κοινούς δρόμους, ενώνοντας τις προτάσεις μας.
Μπορούμε να ενώσουμε την παρουσία μας στην λογική του ότι το μαζί είναι προτιμότερο και πιο αποτελεσματικό από το χώρια.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε από την αγωνία μας για το μέλλον της Εταιρίας και των ανθρώπων της, κοινή δράση.

Θεωρώντας ότι τα προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας είναι πολύ συγκεκριμένα :
  • Τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον και την πορεία της Εταιρίας,
  • Τα ζητήματα που έχουν σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα,
  • Τα ζητήματα εργασιακών σχέσεων
Στα προβλήματα αυτά θα δοκιμάσουμε να δώσουμε κοινές απαντήσεις.

ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
Καθημερινά παρακολουθούμε μια συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης της Εταιρίας μας. Δηλώσεις και διαρροές δημοσιευμάτων είτε για ουσιαστική κατάργηση των υποκαταστημάτων (10 - 15 σε όλη την Ελλάδα), είτε για κατάργηση ολόκληρης της Εταιρίας και συγχώνευσής της με την Ε.Τ.Ε. οδηγούν σε μια περιθωριοποίηση της Εταιρίας αλλά και χρησιμοποιούνται έντεχνα από τους ανταγωνιστές μας. Παράλληλα η έλλειψη νέων προγραμμάτων ασφάλισης αλλά και η αύξηση των ασφαλίστρων στα ήδη υπάρχοντα οδηγούν σε μια σταδιακή μείωση της παραγωγής. Και σε ότι αφορά το πιο πολύτιμο περιουσιακό κομμάτι της Εταιρίας, τους ανθρώπους της, καθημερινά παρακολουθούμε να υποβαθμίζονται με τους διοικούντες να προσπαθούν να τους μετατρέψουν σε απλά νούμερα στατιστικών στοιχείων.
Αυτό το πράγμα πρέπει να το αντιπαλέψουμε. Το μέλλον της Εταιρίας και κύρια το μέλλον των ανθρώπων της δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια του κάθε σημερινού Προέδρου που για λόγους που ακόμα δεν ξέρουμε προσπαθεί να το μεταβάλει σε παρελθόν.
Εκατόν δέκα χρόνια οι εργαζόμενοι της Εταιρίας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους κρατώντας την στην κορυφή.
Σήμερα πρέπει να παλέψουν όχι μόνο γι' αυτό αλλά και για να καλύψουν την ανικανότητα των διοικούντων να διαχειριστεί το παρόν και το μέλλον της. Αν βέβαια είναι μόνο ανικανότητα και αδιαφορία...

Η ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Το 1992 ήρθε η πρώτη μεγάλη επίθεση στο ασφαλιστικό σύστημα. Με την διαπίστωση της ελλειμματικότητας των περισσότερων ταμείων, ελλειμματικότητα όμως που οφείλονταν στην κακοδιαχείριση των αποθεματικών τους, στην μεγάλης έκτασης εισφοροδιαφυγή αλλά και στην χρησιμοποίηση από το κράτος των αποθεματικών τους, έγινε παρέμβαση όχι βέβαια στην κατεύθυνση της σωστής διαχείρισης και περιορισμού των χαμένων εισφορών αλλά και στον έλεγχο ώστε όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα εθνικότητας να ασφαλίζονται, αλλά στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με παράλληλη μείωση των συντάξεων.
Σήμερα οι κυβερνώντες και τα φερέφωνά τους ξαναδιαπιστώνουν ότι το πρόβλημα φυσικά και δεν λύθηκε αφού ήταν μέτρα εισπρακτικού μόνο χαρακτήρα και δεν έδιναν λύση στα χρόνια προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης.
Σήμερα αυτοί που τότε έλεγαν τάχα ότι θα επαναφέρουν τις παλιές διατάξεις μόλις ψηφιστούν και γίνουν κυβέρνηση σχεδιάζουν ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ενώ μέχρι λίγα χρόνια πριν το συνδικαλιστικό κίνημα προσπαθούσε ανεξάρτητα από τις όποιες διαφοροποιήσεις να βελτιώσει το οικονομικό και το θεσμικό μέρος των συμβάσεων, σήμερα η προσπάθεια γίνεται για τον περιορισμό των απωλειών των εργαζομένων. Με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα εργοδότες και κυβέρνηση έχουν αποδοθεί σε έναν διπλό στόχο. Αφ' ενός να περιορίσουν το μισθολογικό κόστος και αφ' ετέρου να μας πείσουν ότι η μείωση των εισοδημάτων μας είναι αναγκαίο κακό που τάχα μου επιβάλλεται από τις συνθήκες παγκοσμιοποίησης της οικονομίας.

Επειδή λοιπόν μπροστά σε τέτοιες αρνητικές συνθήκες οι όποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών κινήσεων είναι βούτυρο στο ψωμί των διοικούντων, αλλά και η ενότητα των εργαζομένων είναι μονόδρομος αν θέλουμε να έχουμε ελπίδες ότι το μέλλον δεν θα είναι γκρίζο όπως το θέλουν,

δυναμώνουμε την ενότητα του Συλλόγου,

ενισχύουμε την δράση και τις δραστηριότητές του,

αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας.

Δεκέμβρης 2001