Σύνθετη Αναζήτηση
Εκτύπωση Ανακοίνωσης

Ανακοίνωση

Έχει νόημα η απεργία της Πέμπτης;

ΣΥΛΛΟΓΟΣ
20-02-2017

Αναδημοσιεύουμε κείμενο συναδέλφου - που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του - για την επερχόμενη απεργία της Πέμπτης 23/2/2017.

"Προτού αρχίσει και πάλι η διαδρομική διασπορά μοιρολατρικών απόψεων κυρίως αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της απεργίας της Πέμπτης, θα ήθελα να χρησιμοποιήσω το βήμα που μας δίνει ο σύλλογος για να εκφράσω μια, δυο σκέψεις αναφορικά με τη σκοπιμότητα που θεωρώ πως εξυπηρετεί η κινητοποίηση. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν εκπροσωπώ κανέναν, παρά μόνο την άποψη ενός συναδέλφου που ενδιαφέρεται για τα κοινά κι ανησυχεί για το μέλλον του, όπως φαντάζομαι ότι ανησυχείτε και σεις. Καταρχήν, είναι αλήθεια πως το ενδεχόμενο της πώλησης της εταιρείας είναι δύσκολο να αποτραπεί μόνο σαν αποτέλεσμα της αγωνιστικής κινητοποίησης των εργαζόμενων. Η διαδικασία της πώλησης συνδέεται με την γενικότερη πολιτική κατάσταση και απορρέει από ειλημμένες αποφάσεις που έχουν παρθεί πρωτίστως σε πολιτικό επίπεδο, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας. Από αυτή την άποψη, είναι δύσκολο μια μεμονωμένη απεργία να λειτουργήσει σαν ανάχωμα σε μια γενικότερη τάση του οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να έχουμε κατά νου τρία πράγματα που μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς της δύναμης προς όφελος των εργαζόμενων.
Πρώτον, το ειδικό βάρος της κάθε επιχείρησης ως προς τη συνολική κατάσταση του κλάδου της οικονομίας στον οποίο ανήκει, δεν είναι το ίδιο. Επομένως, όταν γίνεται μια απεργία σε μια επιχείρηση που κατέχει σημαντικό ειδικό βάρος στην αγορά (π.χ. λόγω ηγετικού ρόλου, ιστορικότητας και αναγνωρισιμότητας, αυξημένου μεριδίου αγοράς, κλπ.), αυτή η απεργία αποκτά και η ίδια αυξημένη σημασία για τον καθορισμό μελλοντικών εξελίξεων στον παραγωγικό κλάδο στον οποίο ανήκει. Έτσι, η έκβαση μιας απεργίας σε μία μόνο επιχείρηση μπορεί να είναι εξαιρετικής σημασίας και να διαμορφώσει μακροπρόθεσμες τάσεις που θα επικρατήσουν στην αγορά αναφορικά με το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο εν γένει. Από αυτή την άποψη, η επίδειξη πυγμής από μέρους των εργαζόμενων σε μια επιχείρηση σαν την Εθνική Ασφαλιστική, είναι ικανή να ασκήσει τέτοια πολιτική πίεση που θα επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον της εταιρείας μας.
Δεύτερον, η ενότητα των εργαζόμενων του κλάδου, και κατ' επέκταση όλων των εργαζόμενων στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, είναι σίγουρα ζητούμενο για να σταματήσει κανείς τον νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα που έχει βάλει στο στόχαστρο τους εργαζόμενους συνολικά σαν κοινωνική ομάδα. Αναμφίβολα, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο απαιτούμενος βαθμός ενότητας κι αλληλεγγύης, την στιγμή που οι φιλομνημονιακές κυβερνήσεις παίζουν διαρκώς το χαρτί του λεγόμενου "κοινωνικού αυτοματισμού" για να στρέψουν την μία μερίδα εργαζόμενων απέναντι στην άλλη. Ωστόσο, μαζί με την φθίνουσα ικανότητα του κεφαλαίου, εγχώριου και πολυεθνικού, να απονέμει επιλεκτικά παροχές, αυξήσεις και δικαιώματα, φθίνει και η ικανότητα του να υπονομεύει την ενότητα των εργαζόμενων, μοιράζοντας ανισομερώς την πίτα και διαχωρίζοντας τους εργαζόμενους σε προνομιούχους και μη-προνομιούχους. Έτσι, η ενότητα εμφανίζεται σαν δυνατότητα που αναδεικνύεται από τις αντικειμενικές συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία και κινητοποιήσεις σαν αυτή της Πέμπτης αποτελούν το αναγκαίο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση για να αλλάξει ο συσχετισμός της δύναμης υπέρ των εργαζόμενων.
Τέλος, ακόμα κι αν αυτές οι προσδοκίες δεν ευοδωθούν και η πώληση προχωρήσει, κινητοποιήσεις σαν αυτή της Πέμπτης θα δείξουν στους υποψήφιους αγοραστές ότι οι εργαζόμενοι της Εθνικής έχουν κουλτούρα αγώνα, ότι διακρίνονται από αίσθημα συλλογικής ευθύνης και διαπνέονται από συνοχή και αλληλεγγύη. Πως είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν δράση όταν χρειαστεί για να υπερασπίσουν τους συλλογικούς θεσμούς τους και τα κατοχυρωμένα δικαιώματα τους. Για να το πούμε διαφορετικά, θα δείξει πως είμαστε οργανωμένοι και ικανοί να ενεργήσουμε συλλογικά και προς την κατεύθυνση που υπαγορεύει η προάσπιση των κοινών μας συμφερόντων. Έτσι, θα γνωρίζουν κι αυτοί ότι οφείλουν να μας υπολογίζουν και θα έχουμε κι εμείς λόγο στη διαμόρφωση των εργασιακών συνθηκών που θα προκύψουν σαν αποτέλεσμα της αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας.
Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, προσωπικά πήρα την απόφαση ότι θα συμμετάσχω στην απεργία και τις κινητοποιήσεις της 23/02 και είναι ελπίδα μου ότι θα κάνετε και σεις το ίδιο μαζικά, με αποφασιστικότητα και δυναμισμό. Είναι νομίζω το πρώτο βήμα που οφείλουμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε το δικό μας μέλλον και το μέλλον των παιδιών μας.

Ένας συνάδελφος"

... περισσότερες ανακοινώσεις >>